May 15, 2010

Tala (Celtis tala)

Celtis tala, known as Tala, is a medium size deciduous tree (up to 12 m) in the Ulmaceae family, native to tropical and subtropical South America. According to water availability, it may become arboreus or shrubby. It prefers dry or slightly moist, well drained soil. When arboreus the trunk is rather tortuous, nearing 40 cm in diameter. When shrubby, it produces several branched trunks of 20 cm in diameter. Its birch is light colored, gray to brown. The Tala tends to branch abundantly, producing a dense mesh of branches in zig-zag patterns, with strong spines in the foliar axis, 1.5 or more, cm long. The leaves are of a dark green color, alternate, peciolate and simple, their base rounded and the margin serrated in the apical region. This tree blooms in spring, producing inconspicuous yellowish pentamerous flowers. Since these are hermaphrodite, it is self-fertile. The fruit is a small drupe, 1 cm wide that hangs in short clusters. Not very fleshy and with a proportionally large seed within, it is however very sweet and pleasant to the taste. Though edible by humans there is no market or habit of consumption, these fruits are mostly part of birds and several insect species diets. It is appreciated by lumbers since its wood is tough and rather heavy. It yields excellent wood fuel. The tala rather small trunk allows only small carved objects to be obtained. It is also used in hand tool handles and small crafts.
Celtis tala, conocido simplemente como Tala, es un árbol de porte mediano deciduo (hasta los 12 m), de la familia Ulmaceae; nativo de la Sudamérica trropical y subtropical. De acuerdo a la disponibilidad del elemento hídrico, puede tornarse arbóreo o arbustivo. Prefiere el suelo seco o levemente humedecido. En su forma arbórea el tronco es bastante tortuoso, alcanzando los 40 cm de diámetro. Cuando es un arbusto, produce varios troncos ramificados de 20 cm de diámetro. Su corteza es levemente colorida; gris o marrón. El tala tiende a ramificarse abundantemente, generando una densa mata de ramas con patrones en zig-zag y con fuertes espinas en el axis foliar de unos 1.5 cm o más. Las hojas son de un color verde oscuro, alternas, pecioladas y simples. Su base es redondeada y los bordes son aserrados a la altura de la región apical. Este árbol florece en la primavera, produciendo flores amarillentas pentámeras, inconspiscuas. Dado que éstas son hermafroditas, es autosuficiente respecto a su fertilidad. El fruto es una pequeña drupa, de 1 cm de ancho que cuelga en racimos cortos. Pese a no ser muy carnosa y poseer una semilla proporcionalmente grande, es muy dulce y placentera al gusto. Y a pesar de ser comestible para los humanos, no existe ni hábito de consumo ni mercado; componiendo la dieta de algunas aves e insectos. Es apreciado por los leñadores dado que su madera es dura y bastante pesada y es especialmente buena para la combustión. El tamaño relativamente pequeño de su tronco tan sólo permite el tallado de pequeños objetos. Es también utilizado en las manijas de herramientas y pequeñas artesanías.

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