Sep 18, 2011

Hibiscus / Hibisco (Hibiscus cisplatinus)

 
 
 
 Hibiscus is a genus of flowering plants in the Malvaceae family. It is quite large, containing several hundred species that are native to warm-temperate, subtropical and tropical regions throughout the world. Member species are often noted for their showy flowers and are commonly known as Hibiscus, Sorrel, and Flor de Jamaica. The genus includes both annual and perennial herbaceous plants, as well as woody shrubs and small trees. The generic name is derived from the Greek word ίβίσκος (hibískos), which was the name the Greek Greek physician and botanist Pedanius Dioscorides (ca. 40-90 AD) gave to Marshmallow (Althaea officinalis). Hibiscus cisplatinus is endemic to subtropical South America (Uruguay, Argentina, Paraguay and Brazil). It is a palustrine, hispid and spinous shrub; around 1-3 m high with a deciduous foliage. The leaves are 8-15 cm long. They are simple, alternate, polymorphic, ovoid-orbicular, 3-5 lobate, 5-7 nervate, with dentate lobe margins and villous on both surfaces. The flowers are large, conspicuous, trumpet-shaped, axillary and solitary, with five petals, pink-lilac, 8-10 cm long. The staminal column is almost half the length of the petals and shorter than the pistil. The fruit is a dry five-lobed capsule, containing several pubescent seeds in each lobe, which are released when the capsule dehisces (splits open) at maturity. Flowering occurs in spring and summer. Propagation of this species can be achieved through cuttings and seed culture. The tea made from many species of hibiscus flowers is known by many names in many countries around the world and is served both hot and cold. The beverage is well known for its color, tanginess and flavor. The tea is popular as a natural diuretic; it contains vitamin C and minerals, and is used traditionally as a mild medicine. Patients with kidney problems often take it without adding sugar for its beneficial properties.
Hibiscus es un género bastante amplio de plantas con flores en la familia Malvaceae. Cuenta con varios cientos de especies nativas de las regiones templadas, subtropicales y tropicales alrededor del mundo. Muchas especies son notables por sus flores vistosas y se las suele conocer con el nombre común de Hibisco, Rosa china o Flor de Jamaica. El género incluye tanto a plantas herbáceas perennes como caducas, así también como a arbustos maderosos y árboles pequeños. Su nombre científico deriva de la palabra griega ίβίσκος (hibískos), el cual fue el apelativo que el médico y botánico Pedanius Dioscorides (ca. 40-90 DC) le dio al Malvavisco (Althaea officinalis). Hibiscus cisplatinus es endémico de la América del Sur subtropical (Uruguay, Argentina, Paraguay y Brasil). Se trata de un arbusto palustrino, híspido y espinoso de 1-3 m de altura y con follaje deciduo. Las hojas miden entre 8-15 cm de largo. Son simples, alternadas, polimórficas, ovoide-orbiculares, 3-5 lobadas, 5-7 nervadas, con el borde de los lobos dentado y vellosas en ambas caras. Las flores son bastante grandes, conspiscuas, en forma de trompeta, axilares y solitarias, con 5 pétalos de color rosado y de unos 8-10 cm de largo. La columna estaminífera es de la mitad del largo que los pétalos o casi y más corta que el pistilo. El fruto es una cápsula seca 5-lobada conteniendo varias semillas pubescentes en cada lóbulo y se liberan cuando éste se abre al madurar. La floración tiene lugar durante la primavera y el verano. La propagación de esta especie se puede lograr mediante división de matas y semillas. El té hecho a partir de las flores de varias especies de Hibisco es popular en muchos países y se sirve tanto frío como caliente. Conocido por su color y su sabor intenso, posee propiedades diuréticas, vitamina C y minerales y es empleado tradicionalmente como un remedio moderado. Algunos pacientes con problemas renales usualmente lo ingieren sin azúcar por dichas cualidades terapéuticas.